Скочи на садржај

Активности

УПЖС сарађује активно са покровитељским Савезом удружења православних жена Русије у Москви, такође сарађује са културним и духовним емисарима у Русији, али и људима из света науке. Има блиску сарадњу са манастиром Св. Јована Богослова у Петербургу, са манастиром Пресвете Богородице Влахерне у Москви, са црквом Свих светих руских просијавших у Ростову на Дону, са Хором св. Јован Дамаскин иконе Владимирске у Петербургу, али и са бројиним делатницима, осим Москве и Петербурга, из Костроме, Перме, Рјазања, Краснодара, Армавира, Ростова на Дону, Камчатке…

У Србији УПЖС има одличну сарадњу са Културним центром Ћирилица, са Сабором Срба Св. Сава, са Удружењем Срећна породица у Нишу, и  са сличним удружењима на Косову и Метохији, посебно када су у питању културни и хуманитарни програми. Удружење има подршку манастира Благовештење и благослов (покојног) схи-аримандрита Серафима.

Диригент и композитор 

Ирина Валентивновна и Василиј Жданкин

КУЛТУРНО-ДУХОВНА МИСИЈА

Уз подршку и сарадњу СКЦ Ђирилице и УПЖС уприличено је две године за редом Вече сећања у част чувеног руско-украјинског православног певца и кобзара Василија Жданкина, 2. септембра прошле године.
Године 2019. у Светосавском храму је организован уз велику помоћ СКЦ Ђирилица и подршку руководства Светосавског храма вече за памћење, посвећено Василију Жданкину. Учествовали су наши најпознатији извођачи и црквени хорови, а из Москве је гостовала Елина Жгутова, члан Одељена на државном новоу за заштиту породице у Русији и руски државни функционер.

Елина Жгутова и Бињана Живковић у Светосавском Храму, 2019.