Српске иконе као духовна подршка Доњецку

Завршена још једна акција помоћи Удружења православних жена Србије под кровом Русије

Удружење православних жена Србије под кровом Русије, током маја и јуна је организовало велику акцију сакупљања драгоцених икона за порушене цркве и манастире у Доњецку и Луганску, које се обнављају. Српски духовници су даривали и прелепа кандила, молитвене књиге и све што је потребно за угрожене светиње у братском Донбасу. Неколицина је даровала новац за потребе цвркава у Доњецку.

Иконе великог формата су увелико у храмовима, пре свега, у Доњецку. Иконе обичног формата се даривају рањеницима СВО и инвалидима рата, као благодарност нашег Удружења и српског народа. Храмови где се налазе наше иконе су: Скит иконе Богородице Каспровске, где је игуман отац Амвросиј, црква Св Андреја Првозваног где је старешина отац Алексеј, у свето Владимирском храму иконе из Србије је са великом захвалношћу преузео отац Никита, у Покровском храму је за српску молитвену помоћ благодаран старешина храма – отац Василиј. Такође, по четири велике иконе се налазе у храму Андреја Богољубског, где је старешина отац Алексиј, иконе из сестринске Србије се налазе и у храму Равноапостолних цара Константина и царице Јелене, где началствује свештеник Елампиј, такође један од храмова на трериторији Доњецка је црква Св. Николе, у којем свештенослужи прото-јереј Сергиј. Том храму су дароване три велике иконе.

Акцију је подржало седам српских манастира и пет цркава, као и верујући људи.

Иконе су већ у јулу стигле у Доњецк, али и у Лаганск. У Луганску, по благослову владике Луганског је организован на Илиндан Крсни ход, где су заједно небо и свету земљу Луганска благосиљале заједно српске и руске иконе.

Наше акције у Донбасу је помогла Олга Суворова из СПЖ Русије и ИППО. Фонд светог Андреја Првозваног из Москве је организовао предају икона, на челу да Андрејем Шкуренком из поменутог Фонда.

Акцију је свесрдно подржало Међународно удружење православних жена Русије, које је у Државној палати организовало Окргли сто. На Округлом столу, ми, као представници Србије смо топло поздрављени за наше хуманитарне акције од представника РПЦ и свих присутних на поменутом скупу, а поводом 118 година постојања Савеза православих жена Русије.

Једна од веома вредних икона, Богородица Тројеручица је према благослову српских духовника, боравила више од недељу дана на фронту у Доњецку, као молитвена подршка војницима, официрима.

Тренутно се икона налази у Светоникољско-Владимирском саборном храму у близини града Луганска.

Ово је само једна од акција Удружења православних жена Србије, почев од велике акције помоћи у лековима у вредности преко 10.000 евра за рањене војнике и децу, људе у Доњецку и Донбасу у децембру прошле и јануара и фебруара ове године, до недавне помоћи разореним црквама и манастирима, коју настављамо.

Током септембра према Русији и Донбасу путује нова молитвена и благословена помоћ из српских светиња.

Овим приликом захваљујмо свим нашим светињана у Србији које су се одазвале, свим појединцима, браћи и свим нашим сестрама и Рускињака и Српкињама које су несебично помагале да се иконе саберу.

Списак је велики, хвала Богу.

Председник Удружења православних жена Србије по кровом Русије

Биљана Живковић

Председник Скупштине УПЖ Србије

Нада Мекић

Facebook
Email

Актуелности

Связь времён и народов

В Армавире в библиотеке им. В. И. Лунина Час патриотизма с Биляной Живкович. В библиотеке им. В. И. Лунина состоялся час

Светоскавска академија

Сотрудник нашего Общества православных женщин Сербии професор Милена Дорич со молодым  сербам на День св. Саввы сербского сербского.

Биляна Живкович: «НАТО и ЕС – это враги, которые приносили боль и смерть многим народам

Руководитель общества православных женщин Сербии, журналист, писатель Биляна Живкович в эфире телерадиомарафона «Zдесь и сейчас» на телеканале «Луганск 24» прокомментировала заявление